Gaz jako paliwo

Gaz jest paliwem wygodnym, czystym, ale może być też niebezpieczny. W miastach do w większości mieszkań doprowadzony jest gaz ziemny, natomiast w osadach wiejskich, gdzie nie doprowadzono jeszcze przewodowej gazyfikacji, wykorzystuje się gaz płynny propan-butan. Oba te gazy są znakomitym materiałem palnym, w powietrzu tworzą mieszaninę palną, która ulega zapaleniu przy bardzo niewielkim źródle energii: płomień zapałki, iskra elektryczna, a nawet iskra elektryczności statycznej. Dlatego z gazem należy obchodzić się bardzo ostrożnie i pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  1. gdy poczujesz gaz:
    1. nie zapalaj, ale też nie wyłączaj żadnych urządzeń i światła.
    2. otwórz okna, zrób przeciąg w mieszkaniu,
    3. zamknij zawór gazu przy urządzeniu lub przy gazomierzu,
    4. opuść pomieszczenie i budynek, powiadom sąsiadów,
    5. powiadom pogotowie gazowe,
  2. urządzeń gazowych nie wolno naprawić samodzielnie metodami gospodarczymi,
  3. gaz ziemny jest lżejszy od powietrza i będzie gromadził się w górnych partiach pomieszczenia, natomiast propan-butan jest cięży i będzie zalegał w piwnicach, kanałach, itp. Dlatego w garażach, gdzie parkują samochody z instalacją gazową, nie może być kanałów.

Niebezpieczeństwo przy użyciu gazu wiąże się nie tylko z jego wybuchowymi właściwościami. Spalanie gazu to wydzielanie się wody, dwutlenku węgla oraz, co jest szczególnie niebezpieczne, tlenku węgla. Ten ostatni właśnie, potocznie nazwany czadem, jest substancją trującą. Dlatego w pomieszczeniach, gdzie znajdują się kuchenki, piecyki gazowe należy zapewnić sprawną wentylację. Nie wolno pod żadnym pozorem zatykać, zasłaniać kratek wentylacyjnych. Należy również pamiętać o czyszczeniu i rokrocznym sprawdzeniu sprawności instalacji, zarówno gazowej jak również spalinowych.

I na koniec ważna uwaga:

Butle z gazem płynnym, czy duże, czy małe turystyczne, nie mogą posiadać ani czerwonej, ani żółtej barwy.